Anders dan anders

Berlijn is een prachtige stad en de ideale bestemming voor een afwisselend weekendje weg. Deze boeiende hoofdstad van Duitsland heeft alles te bieden wat je van een dergelijke wereldstad mag verwachten maar Berlijn herbergt daarnaast nog een heleboel moois wat de gemiddelde toerist misschien niet direct verwacht.
We geven je hier informatie over de grote toeristische trekpleisters in Berlijn maar vertellen je ook hoe je deze stad juist op een andere manier kunt ervaren. Deze stad is namelijk veel te spannend én te bijzonder om er niet eens buiten de geijkte paden op ontdekking te gaan.

De musea van Berlijn versus de straten van Berlijn

De grote musea van Berlijn zijn absoluut een bezoekje waard. Met meer dan 170 musea en galeries is deze stad alleen al om deze reden voor iedere kunst- en cultuurliefhebber een fantastisch reisdoel voor een weekendje weg. Het Altes Museum bijvoorbeeld, dat een plekje op de werelderfgoedlijst van Unesco heeft weten te veroveren en gelegen is op het museumeiland, staat bekend om de indrukwekkende collectie schatten uit de Griekse en Romeinse oudheid. De Neue Nationalgalerie mag op het lijstje van de liefhebbers van contemporaine kunst en architectuur zeker niet ontbreken tijdens een weekendje weg naar deze stad. En de Gemäldegalerie, één van de staatsmusea in Berlijn, is het thuis van een imposante collectie kunstwerken uit vroegere tijden, vervaardigd door grote meesters als Rembrandt, Rubens, Dürer en Titiaan.
Maar, Berlijn heeft ook een hele andere kunstzinnige kant die een ontdekkingsreisje waard is. Deze stad is namelijk een waar Mekka voor de urban scene en voor alles wat met straatkunst te maken heeft.
Berlijn is rijk aan graffiti en muurschilderingen van hoog niveau. Van het centrum tot in de buitenwijken wordt je zomaar getrakteerd op indrukwekkende stukken van bekende artiesten. In de wijken Kreuzberg en Mitte, in het centrum van de stad, zijn bijvoorbeeld werken van de wereldberoemde Banksy te bewonderen en ook sterk opkomende talenten, zoals bijvoorbeeld ROA, hebben inmiddels hun stempel op het bijzondere Berlijn achtergelaten.
Straatcultuur heeft een rijke geschiedenis in Berlijn en draagt bij aan de identiteit van de stad. Berlijn heeft vanwege die reden ook een sterke aantrekkingskracht op straatkunstenaars van over de hele wereld. In het centrum kun je trouwens speciale stadstours boeken die je langs de vele hoogtepunten leiden.

Berlijn kent veel kunst- en productiehuizen waarvan er eentje zeker niet mag ontbreken tijdens je bezoek: Tacheles. Tacheles is gelegen in de wijk Mitte in het centrum van de stad. Dit immense pand is van buitenaf al te herkennen aan de enorme muurschilderingen en moderne beelden. Het huist een aantal kunstenaars en er worden regelmatig tentoonstellingen of activiteiten georganiseerd. Sinds in 2011 het contract afliep met de daadwerkelijke eigenaren van het pand, is de toekomst van Tacheles onzeker. Als symbool voor de krakerscultuur en straatkunst in Berlijn hopen we dat je er nog lang van kunt genieten maar je kunt er maar beter snel bij zijn.

De Berlijn City Tour versus de Berlijn Alternative Tour

In Berlijn kun je verschillende city tours boeken die je langs de hoogtepunten van de stad voeren. Een dergelijke tour is de ideale manier om in een relatief korte tijd zoveel mogelijk van de stad te zien. Eén van de grootste toeristische trekpleisters in deze voormalig in oost en west opgesplitste stad vormen natuurlijk de overblijfselen van De Muur. De voormalige controlepost Checkpoint Charlie en de plaats waar het allemaal begon en eindigde, de Brandenburger Tor, maken van vrijwel iedere stadstour deel uit.

Andere bezienswaardigheden in Berlijn die de moeite waard zijn, zijn onder andere Slot Charlottenburg, de Rijksdag, Museumeiland, de Botanischer Garten, de hippe wijk Prenzlauer Berg, het Joods Museum en de Kurfürstendamm.

Waar je op je city tour misschien geen tijd voor hebt maar waar je tijdens een weekendje weg naar Berlijn in de zomermaanden wellicht een middagje voor uit wil trekken, is een bezoekje aan één van de vele, gezellige stadsstranden. Aan de oevers van de rivier de Spree zijn verschillende kunstmatige stranden aangelegd waar je heerlijk kunt luieren, eten, drinken en zwemmen.

Als alternatief voor de bekende city tours in Berlijn heeft een jonge groep ondernemers een leuk initiatief opgezet. Zij bieden alternatieve tours door de stad. Sommige van deze tours zijn gratis, voor sommige geldt een tarief, de meeste tours zijn overdag en andere vinden ’s nachts plaats. Ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: Ze geven je een absoluut uniek inkijkje in de underground scene van Berlijn. Straatkunst, bijzondere exposities, verlaten panden, kraakpanden, besloten feesten: de insiders van de stad brengen je in contact met mensen en plaatsen die je tijdens een weekendje weg in Berlijn niet gauw zelf vindt.

Behalve tours kun je via deze organisatie ook deelnemen aan workshops en diverse activiteiten op het gebied van straatcultuur en straatkunst.

Eten in Berlijn: De bratwurst versus de bizon biefstuk

De Duitse keuken staat niet bepaald bekend om zijn spannende combinaties en verfijnde smaken. Bij veel mensen bestaat toch het beeld van veel bier, vette bratwusten en slap gekookte, zurige koolgerechten en dat verwachten ze dan ook in de hoofdstad tegen te komen. Nu heeft de Duitse keuken wel degelijk méér te bieden dan dat: Wat ons betreft is een goede Schwarzwälder Kirschen Torte, Käsekuchen of een vakkundig bereid stukje wild niet te versmaden tijdens je weekendje weg in Berlijn.

Previous post Op zoek naar een luxe villa in Spanje?
kitesurf vakantie portugal Next post Beste spots voor kitesurf-vakanties over de wereld