Ieder jaar maak ik het mijn persoonlijke missie om op zoek te gaan naar de verborgen pareltjes in de wereld. Laatst vond ik het tijd om een nieuw pareltje op mijn wereldkaart open te krassen. Na goed zoeken en mijn opties na te lopen, was Valencia de uiteindelijke winnaar. De stad zou niet alleen ontzettend plezierig zijn om te bezoeken, het is ook enorm ‘up and coming’. Dus vol goede moed vertrok ik voor een lang weekend naar Valencia. Hiermee neem ik jullie op reis door Valencia.

Stukje geschiedenis
Natuurlijk kan een stukje geschiedenis niet ontbreken. Valencia (uitgesproken als ‘Ba-len-cia’) ligt aan de oostelijke kust van Spanje en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het is de op twee na grootste stad van Spanje. Alleen Madrid en Barcelona zijn groter.

De stad werd in het jaar 138 voor Christus gesticht door de romeinen en heeft, in de loop der eeuwen, vele veroveringen moeten doorstaan. Hierdoor is de stad meerdere malen verwoest en weder opgebouwd. Dit is ook de reden waarom er zoveel is veranderd in de afgelopen jaren.

Oud en nieuw
Valencia is bij uitstek een stad waarbij je duidelijk het verschil ziet tussen oud- en nieuwbouw. Dankzij de velen keren dat de stad veroverd is geweest, hebben er eeuwenlang vele verschillende culturen geleefd. Hierdoor zijn er vele verschillende invloeden te vinden in de stad.

Een goed voorbeeld hiervan is te zien in de wijk die bekendstaat als Eixample (niet te verwarren met de gelijknamige wijk in Barcelona). Deze wijk lijkt op een heus openluchtmuseum met art nouveau architectuur. Ruime straten en mooie tuinen.

Daarnaast zijn de ‘Torres de Quart’ en ‘Torres de Serranos’ ook goede voorbeelden van een stukje historie van de stad. Deze twee toegangspoorten poorten stonden verbonden met een muur die tot de 19de eeuw de stad beschermde. Waar de Torres de Serranos overbleef als gevangenis, was Torres de Quart het laatste defensief tegen het leger van Napoleon. De gaten van de kanonskogels zijn nog steeds te zien in de poort.

Maar aan de andere kant van de stad waan je je plots op een set van een nieuwe science fiction film. Het befaamde “Ciudad de las Artes y Ciancias” oftewel ‘de Stad van Kunsten en Wetenschappen.’ Dit is het culturele centrum van Valencia met een wetenschapsmuseum, een IMAX-theater, het grootste aquarium van Europa, vele exposities, sportvoorzieningen en parken.

Fietsen door de Turia
Fietsen in Valencia is echt een bijzondere ervaring. uiteraard zijn wij als Nederlanders niet snel onder de indruk als het aankomt op crossen op een stalen ros. Maar Valencia is echt aan het groeien als fietsstad.

Naast het gemakkelijk reizen, is het fietsen door de Turia een bijzondere ervaring. De Turia is na een ernstige overstroming in 1957, drooggelegd en omgetoverd tot een park. De eeuwenoude aqueducts lopen er nog steeds overheen. Je kan gemakkelijk door Valencia rijden en genieten van deze kilometers aan park.

De stad van de kennis en de ontspanning
Wanneer je puur op zoek bent naar cultuur en kennis, is Valencia een optie voor jou. Want deze stad heeft niet alleen vele culturele bezienswaardigheden, er zijn ook vele musea te vinden. Van het museum van de wetenschappen tot museo de Informatica (informatica-museum) tot museo del Arroz (rijstmuseum).

Maar wanneer je nu klaar bent met een hele dag vol kennisvergaring, kan je gaan relaxen aan één van de zes stadsstranden van bij elkaar bijna 15 kilometer lang. Je vindt altijd wel een plekje om even helemaal tot rust te komen.

 

 

De ideale stedentrip
Waar ik vooral met een open vizier naar Valencia keek, kijk ik nu vooral door een roze bril. Deze stad heeft alles wat een echte stedentripper wenst: kennis, cultuur, strand en lekker eten. Ideaal dus als je echt een lekker lang weekend weg wilt. Valencia biedt al het beste wat Spanje te bieden heeft en daarnaast nog meer. Kennis en cultuur gaan hier hand in hand en voor ontspanning kun je hier ook uitstekend terecht.

Omdat ik zo ontzettend enthousiast ben en jullie allemaal naar Valencia wil laten gaan, geef ik jullie alvast wat tips and tricks mee om je stedentrip direct te plannen.

  1. Vliegtickets naar Valencia zijn redelijk betaalbaar en variëren over het algemeen tussen de 95,- en 180,- euro. Zoek via Google naar de goedkoopste optie of boek op tijd voor goede vroegboekkortingen.  
  2. Er zijn vele accommodaties in Valencia, voor ieder wat wils. Ben je op zoek naar de beste hotels, kijk dan op Hotel Valencia. Via deze site van Visit Valencia weet je de beste plekken te vinden binnen en buiten de stad.
  3. Plan vooruit. Kijk goed naar wat Valencia allemaal te bieden heeft en hoe je er komt. Huur een fiets om de stad door te crossen. Er loopt een grote weg door Valencia waar fietsers bij uitstek een prachtige fietsroute kunnen volgen.
  4. Bovenal: Geniet en laat het je overkomen!
hotel drenthe Previous post Wat is er zo leuk aan motorreizen?
Next post Leuke dingen om te doen bij warm weer!