Barcelona is een prachtige stad. Als je navraag doet bij vrienden die er al ooit geweest zijn, krijg je al snel talloze enthousiaste verhalen te horen over leuke cafeetjes waar je echt naar toe moet gaan, plaatsen die je toch echt gezien moet hebben en dingen die je toch absoluut moet doen als je zelf eenmaal in de stad aangekomen bent. En dat is niet zo vreemd: Barcelona is enorm geliefd bij toeristen.
Barcelona is een enorm fotogenieke stad en overal is wel iets te beleven. De kunst ligt op straat, de mooie ervaringen liggen voor het oprapen en bovendien is de uitgaansscene in deze hoofdstad van Catalonië misschien wel de leukste van west Europa.

Voor het geval je vrienden die je voorgingen in een weekendje weg naar Barcelona iets over het hoofd zien, sommen we hier nog even de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad voor je op. Daarbij vertellen we je hoe je het best en voordeligst zelf op ontdekking kan gaan. Vlieg naar Spanje met Neckermann en ontdek de stad!

Kunst en cultuur in Barcelona

Barcelona is de stad van beroemde kunstenaars als Picasso, Miro en niet in de minste plaats van Gaudí.
Hier ligt de kunst letterlijk gewoon op straat. Er zijn talloze musea en of je nu graag geniet van klassieke of contemporaine kunst: je komt in Barcelona sowieso aan je trekken.
Pablo Picasso was grotendeels actief in Parijs maar studeerde aan de kunstacademie van Barcelona en zijn werk is te bewonderen in het Picasso museum. Ook aan de gevel van de Academie voor Architectuur in het centrum van de stad tref je een fries van zijn hand aan. Miró, die aan dezelfde academie studeerde als Picasso, heeft zijn stempel nagelaten op de beroemdste straat van Barcelona en een aantal werken van hem vind je terug in de bestrating van deze ‘Rambla’.

De kunstenaar die ongetwijfeld de meeste invloed heeft gehad op de aanblik van de stad, is de Catalaanse architect Antoni Gaudí. Kenmerkend voor Gaudí’s werk zijn de organische, ronde vormen en zijn kleurrijke mozaïeken. Er zijn verschillende gebouwen van zijn hand te bewonderen in het centrum van Barcelona. De Sagrada Familia, die nog steeds onder constructie is, is daarvan wel het bekendst.
Het hoogtepunt van Gaudí´s werk in Barcelona is wat ons betreft echter het Park Güell. Dit park, in het stadsdeel Gràcia in het noordoosten van de stad, heeft zelfs een plekje op de UNESCO Werelderfgoed lijst weten te veroveren.
Tussen de naald- en palmbomen kronkelt een enorme bank van mozaïek. Bijzondere gebouwen, trappen en een imposante zuilengalerij zijn echte blikvangers in dit bijzondere deel van Barcelona.

barcelona-oude-stad

Natuur in Barcelona

Als je in Barcelona even wilt ontsnappen aan de stadse drukte, dan bieden de parken daar prima gelegenheid toe. We noemden al het Park Güell -wat zeker een bezienswaardigheid is die je niet mag missen tijdens je weekendje weg in Barcelona- maar als je graag van de natuur geniet, kun je daarvoor ook op andere plekken in de stad terecht.

Het Parc de Ciutadella is het grootste park van Barcelona. Je kunt het met de metro gemakkelijk bereiken. Het bevat onder andere een centraal meer, een waterval, boulevards en diverse musea. Ook de dierentuin van Barcelona is in dit park gevestigd.
De botanische tuin van Barcelona, de Nou Jardí Botànic, is voor plantenliefhebbers een waar Walhalla. Momenteel herbergt de tuin zo’n 2000 plantensoorten en naar verwachting worden zowel de tuin als de collectie op korte termijn verder uitgebreid.
In het Parc Joan Miró, wat minder goed onderhouden is dan de overige parken van Barcelona, kom je een romantische tuin en een echt labyrint tegen. Het is minder populair onder toeristen maar het is sfeervol en zeker een bezoekje waard.
Een bijkomend voordeel van de parken is dat je er een dag in kunt verdwalen zonder dat het je veel geld kost. Alleen voor de grotere parken in Barcelona betaal je entree maar die prijs ligt doorgaans niet hoger dan een paar euro.

Iets wat Barcelona bijzonder maakt, is de ligging. Als je je de avond tevoren in het spannende uitgaansleven hebt gestort, kun je de volgende dag heerlijk bijkomen op één van de stranden die de stad rijk is. Wil je de drukte ontvluchten, kun je ook wat verder buiten de stad de stranden opzoeken.
Ook de berggebieden rondom Barcelona hebben voor de natuurliefhebbers veel te bieden. Wandeltochten, fietstochten of een verkenning te paard behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Eten in Barcelona

De Spaanse keuken is er één om je op je gemak tegoed aan te doen. Het idee van de tapas, de kleine hapjes waar je overal in Barcelona van kunt genieten, is inmiddels ook in ons landje aardig ingeburgerd geraakt maar de ultieme plek om tapas te eten, blijft natuurlijk Spanje zelf.
Leuke en voordelige tapastentjes in Barcelona zijn onder andere:
– Bar Morrysom, aan de Carrer de Girona in het centrum van de stad, serveert betaalbare tapas tegen een prettige prijs.
– In de visserswijk Barceloneta vind je Jai-Ca. Dit tentje is erg populair onder de inwoners van Barcelona zelf.
– In de Gotische wijk moet je zeker een bezoekje brengen aan La Plata, een tapasbar die al sinds de jaren twintig bestaat. Ze hebben een erg kleine kaart maar de tapas zijn van prima kwaliteit. Ga ervan uit dat je op straat moet eten want sinds de leden van U2 zich er over uitgelaten hebben, is het er vaak afgeladen vol. Desondanks zijn de tapas hier het absoluut waard.
– Een echt insiders adresje is Mesón David. Hier aan de Carrer des Carretas komen de inwoners van Barcelona graag naartoe om te genieten van tapas van de beste kwaliteit. Hoewel de prijzen iets hoger liggen dan bij de bovengenoemde adresjes, is de prijs-kwaliteit verhouding één van de beste in heel de stad.

Naast tapas heeft Barcelona natuurlijk nog meer te bieden op culinair gebied. De Catalaanse keuken in de kuststrook staat bekend om zijn heerlijke visrecepten. Andere typische Catalaanse gerechten die je in deze stad veel tegen zult komen, zijn stoofgerechten, gerechten met varkensvlees, pittige worstsoorten en gegrilde groenteschotels.
Let er als je in Barcelona uitgebreid wilt gaan eten wel op dat het daar de gewoonte is om pas laat op de avond de hoofdmaaltijd te nuttigen. Rond een uur of tien is de beste tijd. Bovendien heb je dan alle energie om in het bruisende nachtleven van Barcelona te duiken.

Voordelig in Barcelona

We gaven hierboven al aan dat je voor een middagje in de parken van Barcelona niet veel geld uit hoeft te geven. Maar, er zijn nog meer manieren om de kosten van je weekendje weg in Barcelona wat te drukken. Bijvoorbeeld in plaats van vliegreizen, busreizen naar Barcelona te boeken.

De beste tip die we je kunnen geven om geld te besparen in de Catalaanse hoofdstad, is absoluut om veel te lopen. Barcelona is een mooie stad die je het beste te voet verkent. Op deze manier kom je nog eens op plaatsen waar je anders niet aan gedacht zou hebben en je kunt zo makkelijk leuke winkeltjes en eettentjes ontdekken.
Barcelona is overigens wel een grote stad, dus verkijk je ook niet op bepaalde afstanden. Een metro-kaartje is hier niet duur, en als je een tienrittenkaart koopt, kost dat je maar acht euro. Je zult tijdens je weekendje in Barcelona de metro ongetwijfeld meerdere keren nodig hebben dus je kunt het beste meteen bij aankomst voor de relatief goedkopere rittenkaart gaan.

In Barcelona bestaat veel verschil tussen de prijzen voor dezelfde producten, zoals je dat eigenlijk in iedere grote stad wel tegenkomt. Koop bijvoorbeeld geen souvenirs bij de toeristische hotspots van de stad, zoals Park Güell en de Rambla. Je bent beter af in de kleine straatjes die je tijdens je weekendje weg in Barcelona ook genoeg aan zult doen.

Barcelona staat bekend om zijn bruisende nachtleven. Nu kun je natuurlijk meteen een dure club induiken, maar veel van het uitgaansleven speelt zich in Barcelona gewoon op straat af. Langs de stranden, in de gezellige straatjes en bij allerlei barretjes kun je je uitstekend vermaken zónder dat je meteen de hoofdprijs betaalt.

Valletta kanonnen Previous post Malta
hotel drenthe Next post Gezond wandelen in de bergen?