Zonovergoten baaien, ongerepte natuur en een een wereldschat aan cultuur. Malta is één groot openluchtmuseum en bevat alle ingrediënten voor een droomvakantie met de liefde van je leven. In nog geen paar uur vliegen bevind je je op dit idyllische eiland in het hart van de Middellandse Zee.

Eindeloze cultuur

Waar je ook kijkt, op Malta zie je overal spectaculaire architectuur. Van de oudste tempel ter wereld (gewijd aan de godin van de vruchtbaarheid) tot de indrukwekkende forten van St.John’s ridderorde, Romaanse catacomben en de meest barokke kathedralen. Romantici mogen de grot van Calypso niet missen!
De legende vertelt dat nimf Calypso Odysseus hier zeven jaar vasthield om hem lief te hebben.
Voor de hedendaagse bevolking van Malta zijn het katholieke geloof en entertainment van groot belang. Het hele jaar door worden dan ook indrukwekkende religieuze feesten en hoogstaande opera-, ballet- en theatervoorstellingen gehouden.

Rust en romantiek

Malta wordt geroemd om het schone strand en kristalheldere zeewater. Verscholen achter kliffen en inhammen tref je verrassend mooie baaien. En wat is er heerlijker dan na een uitgebreid zonnebad verder te genieten van de nieuwste spa- en wellness-faciliteiten? Over de archipel verspreid, aan de kust en midden in het oude centrum, liggen schitterende resorts waar je je hart kunt ophalen.

Betoverende natuur

Een korte boottocht brengt je van Malta naar de eilandjes Gozo en Comino. Hier heeft de tijd stilgestaan en gaat de natuur ongedwongen zijn gang. Dit is de plek bij uitstek voor een sportieve uitspatting of romantische picknick. De natuur van het Maltezer landschap brengt namelijk tongstrelende wijnen, kazen en likeuren voort. In de haventjes serveert men dagverse vis. Het eten, de valleien, kliffen, schilderachtige dorpjes en vriendelijke eilandbevolking stralen alles uit wat je een ware geliefde toewenst.

Trouwen op Malta

Trouwen op Malta: wat is er romantischer? Er zijn tal van trouwlocaties en stuk voor stuk, zijn ze adembenemend mooi. Zo zijn er de luxueuze hotels van waaruit je uitkijkt op het turkooizen water van de Middellandse zee, het statige stadhuis in Valletta, barokke paleizen met schitterende tuinen en landelijk gelegen herenboerderijen. Ook de romantisch verlichte straten van de Middeleeuwse stad Mdina zijn werkelijk een droomdecor voor
de mooiste dag van je leven.

De Maltezer archipel

De Maltezer archipel bestaat uit drie eilanden: Malta, Gozo en Comino. De talen zijn Maltees en Engels, de munteenheid is sinds 1 januari 2008 de euro. De eilanden liggen strategisch in het hart van de Middellandse zee: 93 km ten zuiden van Sicilië en 288 km ten noorden van Afrika. Een fascinerende cultuur van eclectische tradities en gebruiken is het resultaat van ruim zevenduizend jaar geschiedenis. Langs de romantische straatjes van Malta’s steden en dorpen staan talloze kathedralen en paleizen. Op het platteland tref je ‘s werelds oudste ruïnes.
Tel daarbij het zonovergoten klimaat, de gastvrije bevolking en een bruisend nachtleven op en het wordt duidelijk waarom Malta de belangrijkste culturele bestemming van Europa is.
De frisse zeelucht en de smakelijke mediterrane keuken vormen de basis voor elke vakantie in Malta. Wellness centra bekommeren zich over je lichamelijke welzijn: binnen- en buitenzwembaden, sauna’s en stoombaden, massages en schoonheidsbehandelingen maken Malta tot een vakantiebestemming waar je echt kunt bijkomen en nieuwe energie kunt opdoen.

Geschiedenis

Mocht je jezelf willen verliezen in een stukje Mediterraanse geschiedenis, dan is het goed om te weten dat Malta vele eeuwen lang, van de Griekse oudheid tot en met de tweede wereldoorlog, van cruciaal strategisch belang was. De geschiedenis van dit kleine eilandenrijk is er één van bezettingen en veroveraars. De strategische ligging in de Middellandse Zee, tussen Europa en Afrika, precies halverwege Gibraltar en het Midden-Oosten maakte van Malta een perfect militair steunpunt. De Feniciërs, de Romeinen, de Arabieren, de Malteser Ridders en veel recenter de Engelsen – ze waren er allemaal, met slechts één doel voor ogen: de controle over het midden van de Middellandse Zee. Sporen van al deze culturen kan je nu nog steeds volop vinden in Malta. De oude hoofdstad Mdina draagt, naast de naam zelf, veel sporen van het Arabisch verleden. De hoofdstad Valletta is een openluchtmuseum. Ook de Engelse invloed is duidelijk zichtbaar: links rijden, Engelse telefooncellen en een prachtig zeevaartmuseum. Een van de best bewaarde geheimen van Malta zijn de prehistorische vondsten. Er staan tientallen megalithische tempels verspreid over het eiland. Het zijn stenen bouwwerken, waarvan sommige ondergronds. De oudste dateren van 3600 voor Christus en worden beschouwd als de oudste bekende vrijstaande stenen gebouwen ter wereld, zelfs ouder dan de pyramiden in Egypte.

kitesurf vakantie portugal Previous post Beste spots voor kitesurf-vakanties over de wereld
barcelona-oude-stad Next post Barcelona ontdekken op jouw manier