De naam Barbados betekent letterlijk “de bebaarden”. De naam werd bedacht door de Portugese ontdekker Pedro Campos in 1536. Hij noemde het eiland “Los Barbados” nadat hij de vijgenbomen zag met hun lange luchtwortels, die volgens hem op baarden leken.

Barbados ligt tamelijk afgezonderd van andere eilanden in de Caribische Zee met als buren de eilanden Saint Lucia en Saint Vincent en de Grenadines.

Het tropische eiland is het meest oostelijk gelegen van de Bovenwindse eilanden en is circa 435 kilometer ten noorden van het noordoosten van Venezuela te vinden.

Witte zandstranden

BarbadosHet eiland is peervormig, vlak en loopt glooiend omhoog tot aan het centrum van het eiland. Mount Hillaby is met 336 meter het hoogste punt van Barbados.

Barbados is de enige van de Antilliaanse eilanden die niet is ontstaan uit vulkanische activiteit. Lang geleden botsten twee continentale platen en forceerden daarmee het zandbed naar de oppervlakte. Het landschap wordt bepaald door koralen en zandsteen.

Er zijn drie kenmerkende kustgebieden op het eiland te vinden: de rustige Caribische westkust, de onstuimige oostkust gevormd door de Atlantische Oceaan en de levendige zuidkust.

Dankzij de hoeveelheid stranden, waaronder een flink aantal met prachtig wit zand, leent het eiland zich uitstekend voor tal van watersportactiviteiten.

De kustlijn van Barbados biedt een overvloed aan zachte zandstranden, klotsende golven en warme winden. Elke van de diverse kusten heeft een verschillende omgeving.

De westkust met haar palmen en door tropische bloemen omringde stranden behoren tot de populairste van het eiland. In dit deel zijn de stranden in het paradijselijke wit gekleurd met het vreedzaam turquoise water van de Caribische Zee als contrast.

Langs de stranden van Paynes Bay, Mullins Bay of Six Men’s Bay staan de meest luxueuze hotels, privé villa’s en top restaurants van het eiland.

Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je deze kuststrook vanaf de waterkant ontdekken tijdens een reis aan boord van de “Jolly Roger” (een cruiseschip in piraatstijl) of aan boord van een luxe catamaran met tijd om te snorkelen, met schildpadden te zwemmen en van een lunch te genieten tegen een achtergrond van de fijne stranden en slingerende palmen.

Op het centrale deel van het eiland wordt het landschap vooral bepaald door jungle, suikerrietplantages en golvende heuvels van zandsteen. Liefhebbers van fraaie planten, struiken en bomen kunnen hier terecht bij de botanische attracties.

Nauwelijks orkanen op Barbados

In dit werelddeel zijn de weersinvloeden soms aanzienlijk. Barbados heeft als voordeel dat het door haar ligging veelal aan de zware tropische stormen en orkanen ontkomt.

Het land wordt gemiddeld “slechts” om de 26 jaar door een orkaan getroffen. Het regenseizoen ligt tussen juni en oktober. Tussen november en april is het hoogseizoen en zijn de weersomstandigheden het best.

Cricket “a way of life”

BarbadosOm Barbados en zijn inwoners echt te begrijpen moet je eerst begrijpen waarom cricket veel meer is dan alléén sport voor de Bajans (de informele naam voor de lokale bevolking). Cricket maakt deel uit van de cultuur van dit eiland.

In het latere stadium van de Britse heerschappij speelde cricket een belangrijke rol om de kloof tussen de Britse heersers van Barbados en de zwarte maatschappij te overbruggen. Tussen de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw vormde cricket de enige activiteit in Barbados waar de donkere en blanke bevolking elkaar troffen, zowel op als buiten het veld.

Er was een tijd dat jonge Bajans liever opgroeiden om top cricketer te worden in plaats van voetballer. Wie vandaag over het eiland rijdt zal nog altijd talrijke cricketvelden zien evenals groepen jongeren die liever cricket dan voetbal spelen.

Daarom is het voor elke bezoeker een must om een Elite International Test Match, een opwindende Local Club Match of een vriendschappelijk spel op open veld bij te wonen.

Crop Over Festival – Caribische Carnaval

Gedurende het hele jaar vinden op Barbados tal van festivals en evenementen plaats. Het hoogtepunt van de zomer wordt bepaald door het “Crop Over Festival” dat vroeg in het seizoen begint en in een climax van festiviteit eindigt. Met dit festival wordt de laatste oogst van het suikerriet gevierd. De naam betekent letterlijk dat het oogsten voorbij is (“when the crop is over”).

In tenten waaruit klanken van Calypso muziek klinken wordt om de begeerde “Calypso Monarch” prijs gestreden. Rond Market Street in Bridgetown kun je van de rijke Bajan Cuisine genieten.

De geest van de plaatselijke cultuur wordt ook duidelijk tijdens de traditionele bekroning van de koning en koningin van de oogst. Tijdens “Kadooment Day” komen de straten tot leven met gekostumeerde bands en eindigt met spectaculair vuurwerk dat de nachthemel verlicht.

Het unieke aan Barbados is dat deze gebeurtenissen een speciale mogelijkheid voor de bezoeker bieden om aan de activiteiten deel te nemen en de ware aard van het eiland te verkennen.

De Westkust van Barbados

De Caribische Zee zorgt langs de westkust van het eiland voor rustig en warm water gedurende het hele jaar. Het is de kust van fijne, ononderbroken stranden waarlangs de meest luxueuze hotels en privé villa’s staan.

Deze kust is het meest geschikt om te zwemmen, te snorkelen en te duiken. De stranden liggen hier bij de traditionele vissersdorpjes en bestaan uit verleidelijke, door palmbomen omringde, witte zandstranden. Daarom wordt deze kuststrook ook de “Platinum Coast” genoemd.

De Oostkust van Barbados

Bathsheba en het ruige noorden

Omdat er niks ligt tussen de oostkust van Barbados en de Canarische eilanden ten westen van Afrika draagt hier een rotspunt de naam Pico Tenerife. Dit Canarische eiland bevindt zich echter op 4000 kilometer afstand dus een blik hierop zal niet tot de mogelijkheden behoren.

De populairste plek voor surfers is Bathsheba. In het gebied dat “Soup Bowl” (soepkom) word genoemd vindt jaarlijks een surf kampioenschap plaats. Hier bevindt zich de meest bijzondere kustlijn van het eiland dankzij de enorme rotsblokken die door de kracht van de ruige zee de vorm van paddestoelen kregen.

Andromeda Botanische Tuinen

Deze tuinen liggen op een helling boven de Atlantische zee en omvatten een prachtige collectie van exotische bloemen en struiken. Schaduwrijke, slingerende paden leiden langs rotsblokken en vijvers naar een klein regenwoud.

Morgan Lewis Windmolen

Deze molen is 250 jaar oud en werd ingezet om suikerklontjes te malen. Het is de grootst bewaard gebleven windmolen op Barbados, waarvandaan men een prachtig uitzicht heeft.

De Zuidkust van Barbados

De hoofdstad Bridgetown

De hoofdstad van Barbados is Bridgetown. De stad is groot geworden aan de monding van de rivier Careenage. Heroes Square vormt het centrum van de stad met een standbeeld van Lord Nelson (die ouder is dan degene op Trafalgar Square in Londen) in het midden van het plein.

Naast het plein staat het parlementsgebouw dat met haar ramen van gebrandschilderd glas eerder op een kathedraal lijkt. Broad Street is de beste winkelstraat met talloze boetiekjes en winkels waar belastingvrij kan worden ingekocht. Met haar sfeervolle restaurants, bars en een bedrijvige waterkant is het terecht het “Little England” van het Caribische Zeegebied.

The Barbados Museum

Dit kenmerkende museum bevindt zich in een voormalig militaire gevangenis en schetst de ontwikkeling van het eiland vanaf de 16de eeuw tot heden. Er is bijvoorbeeld een natuurhistorische tentoonstelling van de koraal structuur van Barbados te bezichtigen. Verder omvat de collectie historische plattegronden en kunstvoorwerpen van de vroege bewoners van de Caribische eilanden.

Oistins

Elke vrijdag en zaterdag trekken honderden Bajans (de informele naam voor de lokale bevolking) en toeristen naar Oistins voor de “Fish-Fry”. Dé kans om van het beste plaatselijke eten te genieten: gebakken en geroosterde vis, viskoekjes, zoete aardappelen, macaroni pastei, koolsalade, en vele andere lekkernijen mogen de culinaire liefhebber niet ontgaan.

Het Binnenland van Barbados

BarbadosHarrison’s Cave

De meest bekende trekpleister op het eiland is “Harrison’s Cave” – de enige grot van dien aard in het Caribische Zeegebied. Bezoekers zetten een helm op en klimmen in speciale trams om stalactieten en stalagmieten te verkennen. Één enorm grote grot is in het trotse bezit van een 35 meter hoge waterval die in een lagune stort. Gekleurde verlichting brengt mooie accenten op bogen en prehistorische formaties.

Flower Forrest

Gelegen tussen de heuvels van St. Joseph is Flower Forrest de plek waar men botanische tuinen met natuurpaden combineert. De bezoeker loopt tussen een overvloed van tropische bloemen en zorgvuldig verfraaide gazons. Prachtige uitzichten op Mount Hillaby, het hoogste punt van Barbados, zijn vanaf meerdere plekken mogelijk.

Barbados Wildlife Reserve

Dit charmant beboste en omheinde stuk land is de leefruimte van herten die tussen de mahoniebomen leven. Groene apen slingeren door de bomen, slome leguanen en koppelende landschildpadden kruizen de paden. Het wildreservaat omvat ook nog een vogelhuis en een orchideeën collectie.

Sunbury Plantage

Deze plantage is het mooist van de bewaard gebleven tehuizen van suikerriet plantagebezitters en dé enige die nog geheel en voor iedereen toegankelijk is. Het gebouw dateert uit de 17de eeuw met een mahonietrap en bijzonder luchtige kamers vol met antiek, afbeeldingen en memento’s. Naast de tuin bevindt zich tevens een klein restaurant.

Gunhill Signal Station

In 1818 werd dit seinstation door het Britse leger gebruikt. Het huis bevindt zich op één van de hoogste punten van het eiland met een uitzicht over de vlaktes die op zich al de moeite waard zijn. Naast het station staat het standbeeld van de Leeuw (Lion Monument) dat door een officier in 1868 uit een rots werd gehouwen.