Méér onder de oppervlakte

Milaan
Milaan is een shopstad bij uitstek. Overal waar je kijkt, zie je in deze stad grote warenhuizen, mooie winkels en aparte boetiekjes. ‘La Grande’, zoals de stad ook wel liefkozend genoemd wordt, is een stad van uiterlijk schoon, zowel wat betreft de indrukwekkende gebouwen als wat betreft de mensen die zich daar tussendoor bewegen.
Het grote gevaar van een weekendje weg naar Milaan is dan ook dat je uiteindelijk véél meer uitgeeft dan je van plan was. Je zou niet de eerste zijn die dit overkomt in deze typisch Italiaanse wereldstad en sterker nog: we hebben het zelf ook meegemaakt. Om ervoor te zorgen dat je ondanks je volgestouwde koffers niet helemaal berooid terugkeert van je weekendje weg in Milaan, geven we je hier wat insider tips voor een geslaagde stedentrip.

Weekendje Milaan: Besparen op verblijf

Milaan is niet alleen een winkelstad. Zo heeft Milaan bijvoorbeeld ook een hypermodern beursgebouw waar toonaangevende beurzen van internationaal elan worden gehouden. Deze beurzen zijn tot ver buiten de landsgrenzen geliefd maar om die reden ook berucht onder de inwoners van de stad. In weekenden dat er een grote beurs gehouden wordt, stroomt Milaan werkelijk vól met belangstellenden. De grootste beurs is wellicht de Salone Del Mobile: dé beurs op het gebied van interieurdesign die exposanten en bezoekers uit alle werelddelen trekt.
Wil je een gewoon weekendje weg boeken naar Milaan? Zorg dan dat je een datum prikt waarop er géén beurs is. Dan is het namelijk een stuk moeilijker om in Milaan onderdak te vinden en áls je dat al lukt, liggen de prijzen vaak flink hoger dan anders.

Voor een voordelige hotelkamer in Milaan kun je het beste buiten het centrum op zoek gaan. De prijs / kwaliteit -verhouding is daar over het algemeen veel beter. Let er op dat je het centrum van de stad vanuit je hotel gemakkelijk kunt bereiken met het openbaar vervoer; dat scheelt aanzienlijk in reistijd.
Een kamer buiten het centrum is vaak minder geliefd maar je ervaart buiten het toeristische centrum een stad juist vaak zoals hij is: Milaan zoals de inwoners van Milaan het ervaren. Bovendien kan het na een drukke dag fijn zijn om in een rustige omgeving na te genieten van alle indrukken en ervaringen die je die dag in deze bruisende stad hebt opgedaan.

Weekendje Milaan: Besparen op vervoer

Het openbaar vervoer is in Milaan goed geregeld en niet duur. Als je met een aantal zaken rekening houdt, kun je zelfs nóg goedkoper uit zijn.

– Voor losse ritjes met de metro betaal je in Milaan ongeveer één euro, terwijl je voor een dagkaart drie euro kwijt bent. Hetzelfde geldt voor andere vormen van openbaar vervoer, zoals de tram en de bus. Bedenk van tevoren hoe je het makkelijkst van A naar B komt en hoe je het liefste rijdt. De metro heeft dan wel de snelste en meeste verbindingen maar de bus en de tram bieden natuurlijk het voordeel dat je onderweg kunt genieten van het bovengrondse Milaan.

Milaan metro

– Als je je graag laat verrassen tijdens je weekendje weg in Milaan, schrik er dan niet voor terug om de benenwagen te nemen. Te voet kom je in het centrum van de stad een heel eind en zo ontdek je tenminste nog eens leuke kleine straatjes en gezellige eettentjes of barretjes.
– Als je het nachtleven van Milaan induikt, hou er dan rekening mee dat er vanaf een bepaald tijdstip geen metro’s of bussen meer rijden. In een grote stad als Milaan verwacht je waarschijnlijk dat er ook ’s nachts overal taxi’s te vinden zijn waarmee je veilig thuis gebracht wordt maar dit valt erg tegen. Zelfs als je in het centrum op stap gaat, kan het lang duren voordat je een taxi te pakken hebt. Bovendien is de taxi weer behoorlijk prijzig; zeker vergeleken met de metro of de bus. Plan je avond uit in Milaan dan ook van tevoren en bedenk hoe laat je terug wilt gaan naar je hotel. De eerste metro’s beginnen namelijk pas rond zes uur in de ochtend weer te rijden.

Weekendje Milaan: Besparen op eten en drinken

Een weekendje weg in Milaan is natuurlijk niet compleet zonder dat je geniet van het heerlijke Italiaanse eten en drinken. Van een lekkere cappuccino bij het ontbijt tot een wijntje bij de lunch en een uitgebreid diner: het hoort er in Milaan allemaal bij.
Nu kun je in Milaan ontzettend veel besparen als je dit een beetje slim aanpakt.

– Eén van de plekken die je tijdens je weekendje weg in Milaan ongetwijfeld zult aandoen is het plein bij de grote Duomo. De gothische dom is de grootste toeristische trekpleister van Milaan en een bezoekje hieraan mag dan ook niet ontbreken. Maak echter niet de fout om voor je koffie of lunch neer te strijken op één van de terrasjes met uitzicht op de dom: voor dit uitzicht betaal je namelijk flink. Ga in plaats daarvan bijvoorbeeld links van de dom het winkelstraatje in. Bij een plein aan de linkerkant, tegenover de winkels en bij een katholieke kerk, kun je op een gezellig terras heerlijk eten voor de helft van wat je betaalt aan het grote plein bij de Duomo.
– Als je ergens een wijntje wilt gaan drinken in Milaan, wacht dan met het eventueel bestellen van eten. Op veel plaatsen krijg je namelijk gratis hapjes geserveerd als je een flesje wijn besteld.
– Milaan heeft een aantal mooie parken. In plaats van neer te strijken in één van de vele eettentjes, kun je ook gewoon naar de supermarkt gaan en met een lekkere picknick een plekje zoeken in één van deze parken. Met een dergelijke lunch ben je niet alleen goedkoper uit: je kunt zo ook even ontsnappen aan de drukte van de binnenstad van Milaan en je maakt de stad weer op een heel andere manier mee.

Weekendje Milaan: Thuis nagenieten

delicatesseBen je fan van de Italiaanse keuken en wil je thuis nog even nagenieten van je weekendje weg naar Milaan? Ga op de dag van vertrek dan nog even boodschappen doen bij de supermarkt of de traîteur. Italiaanse delicatessen zijn, zelfs in een grote stad als Milaan, een stuk goedkoper dan hier. Daarnaast zijn er in deze regio natuurlijk producten te krijgen die hier nergens te vinden zijn. Ben je hier bijvoorbeeld wel eens ronde courgettes tegen gekomen in de supermarkt? Wij ook niet. Binnen de landen van de Europese Unie ben je bovendien vrij om tot een bepaalde hoeveelheid verse producten in te voeren dus niets let je om een stukje Milaan mee te nemen voor thuis

Previous post Istrië
Next post Rondreis Egypte