Geografisch gezien is Gambia een bijzonder land. Het is het kleinste land van Afrika en wordt doorsneden door de Gambia rivier. Gambia telt slechts 50 km kustlijn, maar biedt alle mogelijkheden voor een heerlijke strandvakantie. Om meer van Gambia te ontdekken dien je de binnenlanden te verkennen. Hier tref je apen aan in het oerwoud aan en krokodillen langs de Gambia rivier.

Gambia is tevens het land in Afrika waar vissport liefhebbers hun hart kunnen ophalen. Er zijn vele reisorganisaties die vissersreizen naar dit land aanbieden.

Een reden hiervoor is de diversiteit die Gambia biedt, niet alleen op het gebied van verschillende soorten vis, maar ook vanwege de verschillende vis sportmogelijkheden. Diepzeevissen, strandvissen en riviervissen is mogelijk in Gambia.

Een bijzonder fenomeen dat je in Gambia aantreft zijn de vele oudere dames die jonge jongens oppikken voor eigen “vertier”. Kijk niet vreemd op indien je een oudere dame over de boulevard ziet flaneren met een jongen uit Gambia die haar (klein)zoon had kunnen zijn.

Gambia en Europa

In de 14e eeuw kwamen de Europeanen al naar West Afrika om op zoek te gaan naar goud. Door de eeuwen heen werd Gambia bezet door de Fransen de Engelsen en zelfs deels door Nederlanders. Aangevoerd door de Portugezen werd in 16e eeuw de slavenhandel de drijfveer voor de Europeanen. In 1965 kwam er een einde aan de Engelse bezetting en werd Gambia onafhankelijk.

De Gambia rivier

De levensader van Gambia is de Gambia rivier. Deze rivier stroomt vanuit het oosten diep het binnenland in. Het is een rivier waar veel watersport op word beoefend. Zo kun je langs de oevers kanoën, zeiltochten en bootexcursies maken waarbij je Gambia vanuit een ander perspectief kunt bekijken.

Doordat het zoute water dat de zee de Gambia rivier binnenstuwt kun je in de rivier zelfs dolfijnen tegenkomen. Verder landinwaarts maak je kans om nijlpaarden en krokodillen op de foto vast te leggen.

De hoofdstad Banjul

De hoofdstad van Gambia is Banjul. Deze kleine hoofdstad telt ongeveer 50.000 inwoners. Het is een havenstad waar druk gehandeld word en de Afrikaanse levenstijl van de inwoners van Gambia goed zichtbaar word.

Een van de meest in het oog springende bezienswaardigheden is Arch22. Het vormt de toegangspoort tot de stad en werd gebouwd om als herdenkingsteken aan de staatsgreep die in 1994 plaatsvond.

Abuko Nature Reserve

Op zo’n 20 km. afstand van de hoofdstad Banjul ligt het Abuko Nature Reserve. Het park is het gehele jaar open en is het kleinste beschermde natuurpark van Gambia. In het Abuko Nature Reserve tref je de Afrikaanse bush aan.

Dit savanne en bosachtige gebied biedt onderdak aan een reeks aan verschillende dieren die je in het wild kunt bewonderen. Zo kun je er apen, krokodillen en antilopen tegenkomen.
De watervallen die er te vinden zijn vormen niet alleen een bron van leven voor het “grote wild”. Vele verschillende soorten vogels en vlinders maken hier ook dankbaar van gebruik.

Vogelparadijs in Gambia

Gambia staat bekend als een van de landen met de meest verschillende soorten vogels per vierkante meter ter wereld. Meer dan 500 verschillende soorten vogels die je er kunt zien maken van Gambia een paradijs voor vogels en een vogelparadijs voor de vogelliefhebbers.

De mogelijkheden om vogelexcursies die je in Gambia kunt boeken zijn dan ook in overvloed aanwezig.

Vissen in Gambia

Gambia staat tevens bekend als vissersparadijs. Door de diversiteit die de wateren bieden kunnen sportvissers hun hart ophalen en een zeer diverse visvakantie beleven. Er liggen in de haven van Banjul voldoende boten die je kunt huren. De kapitein zorgt er voor dat je naar de beste plekken vaart om je hengel uit te slaan.