Veel mensen gaan rond deze periode op zomervakantie in het buitenland. Maar terwijl er in het buitenland veel plezier aan de vakantie wordt beleefd, slaan inbrekers hun slag. Ieder jaar is het namelijk weer raak: inbrekers die bij mensen in huis inbreken terwijl de eigenaren op een welverdiende vakantie zijn. Hoewel je een inbraak natuurlijk nooit honderd procent kunt voorkomen, kun je wel degelijk maatregelen nemen om de kans in ieder geval te verkleinen, maar hoe doe je dat?

Laat de buren de brievenbus legen

Een van de eerste dingen die opvalt wanneer je op vakantie bent, is dat de brievenbus overvol zit. Vraag daarom aan je buren of ze de brievenbus regelmatig willen legen. Zo heb je in ieder geval al het eerste signaal dat je op vakantie bent verdoezeld.

Installeer lampen met sensoren

Bij de plekken rondom de woning waar inbrekers in kunnen breken, is het aan te raden om lampen met sensoren te installeren. Dergelijke lampen springen direct aan zodra een persoon in het sensorgebied komt. Over het algemeen zijn dergelijke lampen vrij betaalbaar en het effect is voor inbrekers afschrikwekkend.

Vergeet niet om de garage goed af te sluiten

In veel gevallen is de garage tegen de woning aan gebouwd waardoor je de woning kunt betreden als je eenmaal de garage bent binnengekomen. Vergeet daarom niet om de garage goed af te sluiten als je op vakantie gaat. Maar neem daarnaast ook zeker maatregelen om inbraak via de garage lastiger te maken. Dat kan onder andere door het aanbrengen van extra sloten op de deur. De vakhandel bij jou in de buurt kan je prima informeren over de diverse mogelijkheden.

Geef de garagedeuronderdelen een onderhoudsbeurt

Zorg daarnaast ook dat de garagedeuronderdelen in goede conditie verkeren als je op vakantie gaat. Scharnieren die in slechte staat verkeren zijn immers eenvoudiger open te breken dan wanneer ze in goede conditie zouden zijn. Overigens is onderhoud aan onderdelen van garagedeuren om meerdere redenen belangrijk.

Zet tijdschakelaars op de verlichting

Een van de signalen dat er mensen thuis zijn, is dat er licht in huis brand. Daarom is het verstandig om verlichting op tijdschakelaars aan te sluiten zodat er iedere avond in je woning een bepaalde periode licht brandt. Bij een goede elektronica winkel zijn dergelijke zaken zeker te koop. Je kunt je buren eventueel vragen om de instellingen van de tijdschakelaars zo nu en dan te veranderen, zodat er geen patroon ontstaat in de tijden waarop de verlichting aanstaat.

Zorg dat je woning goed zichtbaar is

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien is de zichtbaarheid van een woning. Hiermee doelen we op de beplanting rondom je huis. Hoge struiken en bomen zijn natuurlijk een schitterend gezicht, maar ze ontnemen ook veel zicht voor voorbijgangers en je buren om eventuele inbrekers op te merken. Wanneer je op vakantie gaat, is het dus verstandig om ervoor te zorgen dat je struiken en bomen snoeit, zodat het zicht niet belemmerd wordt.
Naast de besproken maatregelen kun je natuurlijk ook nog andere dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van maatregelen waardoor jouw woning in aanmerking komt voor een politiekeurmerk veilig wonen. Dit is een keurmerk dat je krijgt als je woning in bepaalde mate beveiligd is tegen inbraak. Door het nemen van de maatregelen zal je woning in ieder geval weer een stukje minder inbraak gevoelig worden en dat is wel zo’n fijn gevoel op het moment dat je van je vakantie aan het genieten bent.
Heb je naast de besproken zaken nog andere tips die je met anderen wilt delen? Laat het ons dan even weten, zo helpen we elkaar om onze huizen veiliger te maken!