Franse cultuur & gewoontes: 5 dingen die je wilt weten!

Roep “Frankrijk” op een verjaardag, en iedereen heeft wel een mening over het land en haar Franse inwoners. De Franse cultuur en gewoontes zijn anders dan die in Nederland. In dit artikel lees je vijf eigenaardigheden van Fransen, die mij nog steeds opvallen tijdens een bezoek aan het mooie land. 

Twee kussen in Frankrijk

Nederlanders staan in Frankrijk vaak bekend om hun directheid en openheid. Andersom worden de Fransen door Nederlanders vaak getypeerd als ‘gereserveerd’. Sommige gewoonten van Fransen zijn minder gereserveerd: in Frankrijk geven ze elkaar twee kussen bij de begroeting. Of dit nu is op straat, in de supermarkt of op het schoolplein. Het is gebruikelijk elkaar de hand te schudden terwijl je elkaar twee ‘les bisous’ (kussen) geeft.

Bonjour of Salut

De meest gebruikte groet in Frankrijk is ‘Bonjour’. Als mensen elkaar beter kennen wordt vaak ‘Salut’ gezegd. Als je iemand voor de tweede keer tegenkomt op dezelfde dag, herhaal je dit niet nogmaals maar knik je of zeg je “ça va?”. Je hoeft hier overigens niet op te antwoorden, het is slechts een beleefdheidsvorm. 

Winkels tussen de middag dicht

De meeste winkels, musea en attracties zijn tussen de middag gesloten: van half één tot half drie. Deze tijd wordt door de Fransen besteed aan een lange lunchpauze met lekker eten en drinken. De lunch, ook wel “entre midi et deux” is uitgebreid en een glas wijn erbij is ook heel normaal. Wees dus goed voorbereid als je vertrekt, zodat je niet voor een dichte deur staat en uren moet wachten op een Frans trottoir  met een humeur “Mineure”.

Franse toilet met een gat

Iedere Nederlander verbaast zich tijdens vakantie in Frankrijk altijd weer over een ding: het hurktoilet. Eigenlijk is het niet meer dan een zwart gat in de grond met een witte bak waar je in kunt gaan staan. De meeste mensen noemen het een Frans toilet, omdat dit het enige Europese land is met zo een soort toilet. Grappig feitje is dat de Fransen dit zelf een Turks toilet noemen. Gelukkig zijn er ook “normale” toiletten te vinden in Frankrijk. Het voordeel van een hurktoilet is dat je niet met de billen op een bril hoeft te zitten, dat maakt de toiletgang hygiënischer. Maar het heeft ook nadelen, denk aan het spatten op de schoenen en het hurktoilet stinkt veel sneller, omdat je het toilet doorspoelt.

Heeft al het bovenstaande je niet weerhouden van het boeken van een mooie vakantie in Frankrijk? Dan kun je terecht op de website van France Voyage voor tips in diverse streken in Frankrijk. Ook kun je je laten inspireren op gebied van Bed & Breakfasts in Frankrijk en genieten van al het moois dat het land te bieden heeft.

Previous post De beste inpaktips vind je hier!
Next post 3 perfecte steden voor een vakantie met de elektrische fiets