Cosmetische ingrepen zijn vandaag de dag enorm populair. Een rimpeltje hier en daar minder, een filler in de wangen en een beetje de boel laten liften en plots ben je tien jaar jonger. Het is heel makkelijk om je op het ‘negatieve’ te richten, waardoor we snel in de spiegel kijken naar alles wat minder goed is aan onze uit. Cosmetische ingrepen worden goedkoper en, over het algemeen, een stuk veiliger. Hieronder beschrijven we de top vijf van de meest populaire cosmetische ingrepen.

De drang naar cosmetische verbetering

De populariteit van onze cosmetische ingrepen heeft verschillende oorzaken. Eén hiervan is de opkomst en verspreiding van onze social media. Als we alleen al naar de Nederlandse gebruikers kijken op de populairste sociale media kanalen onder jongeren, Snapchat en Instagram, dan zien we daar al een aanzienlijk aantal gebruikers. Snapchat heeft ruim één miljoen Nederlandse gebruikers, bij Instagram is dit ruim het dubbele. Vooral onder jongeren zijn deze kanalen het populairst, met de piek rond de 15 t/m 19 jaar.

Dankzij ons social media gebruik is het voor ons gemakkelijk om alle positieve en perfecte beelden van onszelf te delen met de wereld. Hierdoor ontstaat een bepaald nieuw schoonheidsideaal en dat bepaald voor een groot gedeelte hoe wij er dagelijks graag uit willen zien.

Maar uiteraard zijn er grenzen en is er altijd zoiets als ‘teveel’. Wanneer je duidelijk weet waar de grens ligt, is het gemakkelijk om te experimenteren.

De top vijf populairste ingrepen

In de afgelopen jaren is het aantal cosmetische ingrepen zeven keer zoveel toegenomen. Uit Amerikaans onderzoek van American Society of Plastic Surgeons werden er in 2016 ruim 1,8 miljoen ingrijpende operaties uitgevoerd en 15,5 kleinschalige ingrepen. Er is dus een onderverdeling gemaakt in twee categorieën: kleine en grote ingrepen.

Ingrijpende operaties – 2016 ten opzichte van 2015:
  • Borstvergroting (stijging van 4%);
  • Liposuctie (stijging van 6%);
  • Neuscorrectie (stijging van 2%);
  • Ooglidcorrectie (stijging van 2%);
  • Facelifts (stijging van 4%).
Kleine cosmetische ingrepen – 2016, ten opzichte van 2015:

Botox
De nummer kleine cosmetische ingreep. Het taboe rondom Botox verdwijnt langzamerhand. Vaak gaat het ook om een dermate kleine ingreep, dat het nu veel vaker voorkomt. In 2016 waren er alleen in Amerika al ruim zeven miljoen ingrepen.

Er is ook een hoop mogelijk met botox en zowel het middel, als de techniek, is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om botox te gebruiken als cosmetische toepassing, maar ook als praktische. Zo kan het overmatig zweten tegen gaan.

Fillers
Fillers staat direct onder botox en wordt vaak ook gecombineerd. Ruim 2,6 miljoen ingrepen in 2016

Chemische peeling
Hoewel de naam niet veel goeds voorspeld, staat deze behandeling toch op nummer drie in de lijst. Ruim 4% meer dan in 2015.

Laserbehandeling haar:
Een gedeeltelijke of complete laserbehandeling tegen overtollig haar staat op nummer 4 in de lijst. Ruim 1,1 miljoen behandelingen in 2016.

Microdermabrasie:
Voorheen nam deze de plek van de chemische peeling in, maar dankzij de komst van deze laatste speler, is de populariteit van microdermabrasie gedaald naar de vijfde plaats. Desalniettemin toch nog in de top vijf, met ruim 775.000 behandelingen in 2016.

 

Een hoop geknutsel
Kortom, er wordt nog een een hoop geknutseld aan ons uiterlijk. Dat is niet altijd verkeerd. In vele gevallen kan het ons net iets meer zekerheid geven, wat meer uitstraling en de durf om in de maatschappij mee te draaien. Maar zoals bij alles: teveel is nooit goed!

 

Previous post Het échte kamperen: een aantal survivaltips!
Next post Met korting naar KidZcity